skip to Main Content

’t Maoske is een traditioneel landelijk gelegen familiebedrijf.
De geschiedenis gaat 5 generaties terug tot 1884, met al die tijd dezelfde familie aan het roer. Het begon met Arianus Maas, het café was toen ook een winkel met daarachter een smederij, dit was omdat er in het dorpje De Moer, met toen ongeveer 200 inwoners, zeven cafés actief waren.

Het bedrijf werd toen overgenomen door de zoon van Adrianus, Tinus Maas.

Het café heette toen nog kerkzicht, maar de naam werd al snel veranderd in ’t Maoske.

Deze naam verwijst naar het kleine manneke Tinus Maas die door de Moerse inwoners “’t Maoske” werd genoemd omdat hij zo’n klein vlug manneke was.

Zijn dochter, Marieke Maas, nam het daarna weer over. Het mag gezegd worden dat zij een grote stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van ’t Maoske en de Moerse gemeenschap.

Marieke was getrouwd met Nico de Bie, en zodoende nam hun zoon Jos de Bie in 1970 het roer weer over. Onder leiding van Jos en Jeanny de Bie is het bedrijf uitgegroeid van een simpel dorps café tot een regionaal actief party/catering centrum.

Vanaf 2000 heeft de 5e generatie, vertegenwoordigd door Erik de Bie en Tom de Bie, zijn intrede gedaan.

Het bedrijf was voor 1972 alleen een café/gemeenschapshuis. Er werd echter in rap tempo een zaal aangebouwd omdat de andere 6 cafés door de jaren heen een voor een verdwenen waren.

Hierdoor ontstond er ruimtegebrek voor de vele verenigingen die bij ons thuis waren, en nog steeds thuis zijn. De basis voor uitbreiding van dorpscafé naar partycentrum was gelegd.

maoske-1965
maoske-buitenkant

In 1984, 100 jaar na de oprichting, was ‘t Maoske weer aan uitbreiding toe.

  • Er werden meerdere feestzalen gebouwd
  • Er werd een grote keuken geplaatst
  • Vanwege de verschillende ruimtes was er behoefte aan een garderobe
  • Ook voor opslagruimte moest gezorgd worden. Er werd dus een magazijn gebouwd.
  • Er werd een koeling/diepvriescel geplaatst
  • Er werden nieuwe toiletgroepen aangelegd
  • Er werd een nieuwe ontvangsthal gemaakt

Het 100 jarig bestaan ging niet onopgemerkt voorbij, dit jubileum werd uitbundig gevierd door de hele Moerse gemeenschap. In 2009 is dit vanwege het 125 jarig bestaan nog eens overgedaan. Ook wij laten geen mijlpaal onopgemerkt voorbij gaan.

Neem contact op